Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman–Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin uluslararası lojistik ve ulaşım koridorlarındaki stratejik konumunu daha da pekiştireceğini söyledi. Bakan Uraloğlu, projenin özellikle Kalkınma Yolu Koridoru ile olan bağlantısı sayesinde bölge ticaretine ve ulaşım altyapısına büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Bakan Uraloğlu, demiryollarının sadece ulaşım değil, ekonomik ve stratejik bağlamda da önemli bir unsur olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Demiryollarımız, ülkemizin ekonomik ve sosyal hayatının ötesinde, tarihi ve stratejik bir öneme sahiptir. Asya ile Avrupa arasında, Çin’den Londra’ya kadar ulaşan demir ipek yolunun Orta Koridorunda yer alan ülkemizin, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığında stratejik önemi büyüktür. Bu gerçekten hareketle, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde demiryollarını 2002 yılından itibaren başlattığımız gelişim hamleleriyle devlet politikası olarak ele aldık ve öncelikli sektör olarak belirledik.”

Ayrıca, Karaman–Ulukışla hattının tamamlanmasıyla yıllık 33,48 milyon ton yük taşınabileceğini, yolcu kapasitesinin ise yıllık 2,73 milyon kişiye ulaşacağını belirten Uraloğlu, projenin Karaman–Ulukışla arasındaki seyahat süresini 145 dakikadan 50 dakikaya indireceğini kaydetti.

Döviz Kurları Yükselişte: Dolar ve Euro Ne Kadar Oldu? Döviz Kurları Yükselişte: Dolar ve Euro Ne Kadar Oldu?

Bu yatırımlar sayesinde Türkiye’nin uluslararası taşımacılıkta bir köprü ülke olma rolü güçleniyor. Uraloğlu, bu gibi projelerin hem iç hatlardaki verimliliği artırdığını hem de Türkiye’yi Asya, Avrupa ve Orta Doğu arasında bir lojistik merkez hâline getirdiğini ifade etti.