Bursa

Türkiye’nin Enerji Vizyonu Uludağ Zirvesi’nde Anlatıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan, Uludağ Enerji Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerji vizyonunu paylaştı. Pandemi sonrası enerji alanında ezberlerin bozulduğunu vurgulayan Demircan, yapay zeka ve büyük veri gibi yeni kavramlarla birlikte, sektörde zihniyet ve strateji değişiminin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Zirveye ev sahipliği yapan BTSO’ya da teşekkür etti.

Bakan Yardımcısı Demircan, Türkiye’nin Enerji Vizyonu’nu anlattı

Zirvenin anahtar konuşmacısı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan, Türkiye’nin Enerji Vizyonu’nu paylaştı. Nezih bir ortamda, entelektüel bir katılımla “Geleceğin Enerji Stratejisi” gibi son derece önemli bir konunun tartışılacak olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Bakan Yardımcısı Demircan, Uludağ Enerji Zirvesi’ne ev sahipliği yapan BTSO’ya teşekkür etti. Enerji alanında bütün ezberlerin bozulduğu ve yeni sistemlerin tartışıldığı bir dönem yaşadıklarını kaydeden Demircan, “Özellikle pandemi sonrası enerji algıları tamamen değişime uğradı. Sistem ters yüz oldu. Bütün hammaddelerin, lojistik zincirlerin dağıldığı bir dönemden geçtik. Bundan en çok enerji etkilendi. Yapay zeka, büyük veri gibi ilk kez gündeme gelen hususlarla karşılaşmaktayız. Bundan sonraki süreç, öncekilerden daha farklı olacak. Bu yüzden bir zihniyet değişimine ve stratejiye ihtiyacımız var” diye konuştu.

Yerli kömüre yeni destek geliyor

Türkiye’de enerji alanında son 20 yılda önemli bir dönüşüm sağlandığına vurgu yapan Demircan, “20 yıl önce bugünden çok farklı bir tablo vardı. Yalnızca 35 bin mw kurulu gücümüz bulunuyordu. Türkiye’de dönüşümün ilk başladığı tarih 2001-2002 yılları oldu. Serbest piyasaya geçiş koşullarının sağlanmasıyla özel sektörün marifeti sisteme dahil edildi.” dedi. Bakanlık stratejilerinin belirleyen unsurların başında 2053 net sıfır karbon hedefinin yer aldığını belirten Demircan, “Paris İklim Anlaşması sonrası emisyona yönelik tüm ülkeler pozisyon almaya başladı. Çünkü emisyonların yüzde 70’i enerji kaynaklı. Bizler de Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bu dönüşümü sağlamak zorundayız. Bununla birlikte arz güvenliğini sağlamak ve dışa bağımlılığı azaltmak da stratejimizin diğer sac ayakları. Ülke olarak hidrokarbon açısından zengin değiliz. Petrol-doğal gaz aramalarına hız vermiş olsak da elde ettiğimiz sonuçlar dışa bağımlılığımızı azaltacak seviyede değil. Sakarya’da günlük 10 milyon metreküp, Gabar’da 100 bin varile çıkarma hedefimiz için çalışıyoruz. Karadeniz ve Güneydoğu’da arama çalışmalarına hız veriyoruz. Burada önemli olan enerjiyi çeşitlendirmek, tek kaynaktan çok kaynağa çevirmek” dedi.

Bu kapsamda elektrik ve doğal gaz kullanım ihtiyacına yönelik boru hatları dışında yüzde 70’e yakın kısmını LNG olarak alınmasını sağladıklarını belirten Demircan, “Yerli ve yenilenebilir üretimi de dahil etmek için stratejik bir yaklaşım sergiliyoruz. Yerli kömür üretiminde zorluklar yaşıyoruz. Bu konuda yakın zamanda yerli kömürün desteklenmesi için Sayın Bakanımız tarafından yeni bir destek açıklanacak. Şu anda 11 bin mw kurulu güce sahibiz ancak etkin kullanımımız 5 bin mw. Halihazırda kurulu gücümüzü kömürün maliyetinden kaynaklı olarak kullanamıyoruz. Bu atıl gücü karşılamak için termik santral yapmaya kalksanız 4 milyar dolar harcamanız gerekiyor. Ülkemizde yer altında 200 milyon ton kömür bulunuyor. Ancak yerli kömür yakmak yerine Kolombiya, Avustralya gibi uzak ülkelerden kömür getirip elektrik üretmeye çalışıyoruz. Yenilenebilir enerjiyi artırmak zorundayız. Enerji kaynaklarını artırıp ithalatı düşürmemiz lazım” diye konuştu.

“Nükleer enerji kaynak çeşitlendirmede önemli”

Enerjide güçlü ve modern altyapının önemine değinen Bakan Yardımcısı Demircan, kesintisiz, sürekli, kaliteli, uygun fiyatlı enerjinin tüketiciye sunulması gerektiğini vurguladı. Portföy çeşitlendirmede nükleer enerjinin önemli bir husus olduğunu kaydeden Demircan, Akkuyu, Sinop ve Kıyıköy’de nükleer enerji projeleri için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Demircan ayrıca yenilenebilir enerji yatırımları konusunda Türkiye’nin son dönemde kat ettiği mesafe ve gelecek hedeflerine ilişkin verileri paylaştı.
Açılış konuşmalarının ardından etkinlik sponsorlarına plaketleri takdim edildi. Uludağ Enerji Zirvesi iki gün boyunca Yerli Teknoloji ve Mega Enerji Yatırımları, Enerji Yatırımlarında Finansal Dönüşüm: Sermaye Yapıları ve Fonlama Modelleri, Fosil Yakıtlarda Dönüşüm Stratejisi gibi 8 farklı konuda düzenlenecek paneller ve özel konuşmacılara ev sahipliği yapacak.

Vali Erol Ayyıldız Uludağ Enerji Zirvesi'nde Vali Erol Ayyıldız Uludağ Enerji Zirvesi'nde

Başkan Burkay: “Enerji, İş Dünyası İçin Yol Haritasıdır” Başkan Burkay: “Enerji, İş Dünyası İçin Yol Haritasıdır”

BTSO Enerji Konseyi, Yeşil Enerji İçin Yol Haritası Hazırlıyor BTSO Enerji Konseyi, Yeşil Enerji İçin Yol Haritası Hazırlıyor