(İGFA) - Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi 2024’e göre Türkiye’de hane halkı, yılda kişi başı 102 kg, toplamda 8.7 milyon ton gıdayı çöpe atıyor. Gıda israfı, yalnızca ekonomik bir kayıp değil, aynı zamanda çevresel tahribat, ekonomik kayıplar ve sosyal eşitsizlik gibi pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu noktada evlerdeki gıda israfının boyutlarına dikkat çeken BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ “Dünya genelinde en çok israf evlerde gerçekleşiyor. Günde en az bir milyar öğün çöpe atılıyor. Ortalama olarak, her bir kişi yılda 79 kg yiyecek israf ediyor.” dedi.

BM Gıda İsrafı Endeksi 2024 Raporu’na göre 2022 yılında dünyada 1,05 milyar ton gıda israf edildi. Maalesef 2022'de israf edilen toplam gıdanın 631 milyon tonu hanelerden, yani yüzde 60'ından, 290 milyonundan gıda hizmeti sektörü (%28) ve 131 milyonundan (%12) perakende sektörü sorumluydu. Önceki raporda Türkiye’de hane halkı yılda kişi başı 93 kg gıdayı israf ederken; son raporda 102 kg gıdayı çöpe atarak israfı arttırdı. Gıda israfındaki artış ekonomik, sosyal ve çevresel sorunları da arttırmaktadır. 

İzmir'de Doğal Yaşam Parkı’nda hedef 1 milyon ziyaretçi İzmir'de Doğal Yaşam Parkı’nda hedef 1 milyon ziyaretçi

Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için, gıda israfını önleme konusunda sorumluluk almanın ve farkındalık yaratmanın büyük bir önem taşıdığını belirten BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, gıda kaybı ve israfının, toplam küresel sera gazlarının ise yüzde 8-10’nu oluşturduğunu ifade eti ve gıda israfını azaltmak için önerilerde bulundu.