Bursa’da Kestel ilçesi Çataltepe mevkiinde 2008 yılında inşa edilmesi planlanan ‘Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi’ projesi 15 yıldır tamamlanamadı. 3 bin esnaf mağdur edildi. İnşaatını TOKİ’nin üstlendiği 129 milyon liralık proje kapsamında, 3 bin 159 esnaftan arsa kamulaştırma bedeli ve altyapı inşaatı için 75 milyona yakın para toplandı. Bugüne kadar 1. Etapta sadece 125 işyeri yapıldı. TOKİ, geri kalan miktarın ödenmediği gerekçesiyle projeden tek taraflı olarak çekildi. 3 milyon metrekare sanayi arazisi, hak sahibi 3 bin esnafın bilgisi olmadan BESOB yönetim kurulu kararıyla 2 Nisan 2019’da BESOB Esnaf ve Sanatkârlar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi’ne (BESKOOP) bedelsiz olarak devredildi.

Bursa’nın kangreni Çataltepe’ye CHP Yıldırım Örgütü destek verdi. Çataltepe mağdurlarının sesi olmak için kurulan ÇATSANDER, CHP Yıldırım İlçe Başkanı İlhami Gün ve CHP’li belediye meclis üyelerini misafir eden Dokumacılar Oda Başkanı ÇATSANDER Başkanvekili Aydın Çitil ile tıkanan süreci konuştu.

CHP Yıldırım İlçe Başkanı İlhami Gün; “Bursa’nın dağınık orta ölçekli esnafını bir araya getirebilmek amacıyla kurulan ama süreci yönetemeyerek Türkiye’nin o dönem 6’cı büyük projesini çöpe çevirerek kaderine terk eden AKP zihniyetini kınıyorum! CHP düğümlenmiş bu projeyi bitittirebilmek için tüm varlığını ortaya koyacaktır. Esnafımızın yanındayız.” dedi.

ÇATSANDER Başkanvekili Aydın Çitil; “2008 yılında Bursa’daki 3 bin esnafın topladığı parayla 62 milyona kamullaştırılan, daha sonra altyapısına başlanan bu yerler. Zamanla çeşitli şekillerde akamete uğramıştır. 2019 yılına geldiğimizde ise burası TOKİ tarafından yüzde 75’i Bursa’daki 3 bin esnafın, kamulaştırma ve altyapısını ödediği bu yerler, TOKİ’nin biçtiği değer olan 129 milyondan, bizlerin ödediği 75 milyon lira çıkarılarak, 54 milyona verilmiştir. 2019 yılından beri bu arkadaşlar, bizlerin dışında Antalya’dan, Samsun’dan, New Jersey’den, Amerika’dan İngiltere’den üye kaydı yapmışlardır. Geldiğimiz noktada görüntü olarak inşaata başlamış 3 bin esnafın ödediği paraları hiç etmişlerdir. Bugün bu davanın peşinde, açtığımız mahkemelerden sonuçlarımızı beklemekteyiz. Bu mahkemelerden alacağımız sonuçlar bizi ne kadar tatmin eder bilemeyiz ama, 7 kişinin kurduğu 7 bin TL sermayeli tüzel kişilikli bir kooperatife, 54 milyona verildiği ayan beyan ortadadır.

Biz uzun zamandır bu işle ilgili davalarımızı açıyoruz, çalışmalarımızı yapıyoruz. Toplantılardan ve elde edildiğimiz bilgilerden yola çıkarak, buranın tamamen peşkeşe yönelik olduğunu, hatta ve hatta burasının ta başından beri atılan imzalara ve bu işle ilgili olan bazı kişilerin, bugün FETÖ terör örgütünün yardım yataktan, çeşitli suçlardan hüküm giymesine ve bu konuyla kenarından köşesinden ilgisinin olması bizlere farklı şeyler düşündürmektedir. Öyle bir hale gelmiş ki 3 bin esnafın ödediği para yok. 54 milyon liraya görmüş olduğunuz 3 bin dönüm altyapısı bitmiş arazi. Ve bu işin arkasında kim var? Bu aklın, devletimiz tarafından incelenmesini ve bizlere sahip çıkılmasını istiyoruz.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele: 25 Kasım

Bugüne kadar başvurduğumuz yetkililerden, ‘bizim haklı olduğumuzu, bu konuda bizim herhangi bir endişemimiz olmaması’ gerektiğini duyduk. Ama yıllardır aynı kelimeleri duyuyoruz. 15 yıldır burası böylece duruyor ve hak sahipleri olarak hakkımıza kavuşamıyoruz. Ödediğimiz paralar TOKİ’nin hesaplarında, öyle ya da böyle buradan yer için paralarımızı ödemişiz. Buraların kamulaştırılmasını ödemişiz. Altyapının belli bir kısmını ödemişiz ve şu anda buradan bir santim bile kimsenin bir hakkı, hukuku yok. Bizim devletimizden ricamız, bu işin, bu baronlardan alınıp, TOKİ’ye verilmesini istirham ediyoruz.” dedi.